“SCHUILEN TUSSEN BAMBOE is een droom die werkelijkheid geworden is”

‘Een prachtig vertelde geschiedenis die je niet snel meer vergeet.
Dit boek belichtte voor mij een heel nieuw aspect van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië.’

– Dido Michielsen – auteur van het boek ‘Lichter dan ik’

Meer over dit boek

SCHUILEN TUSSEN BAMBOE is de verwezenlijking van een droom die ik al sinds de middelbare school had.

Het verhaal van mijn vader is bijzonder, en anders dan veel andere verhalen over Nederlands-Indië. Dat komt omdat mijn vader er geboren werd als Oostenrijker, en dat had grote gevolgen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik wilde graag dat deze kant van de Nederlands-Indië geschiedenis belicht zou worden, want niet veel mensen weten ervan.

Maar het duurde lang, voordat ik het boek daadwerkelijk ben gaan schrijven. Het was vlak na mijn 50e verjaardag toen mijn vader opeens zei: ‘En wanneer ga je er nou ècht aan beginnen?’ Hij was toen 85 jaar. Ik realiseerde me dat al veel mensen van zijn generatie er niet meer zijn, en dat hun verhalen voorgoed verloren zijn gegaan. Ik deed mijn vader een belofte, en vervolgens begonnen we aan een reeks Skype interviews. Elke maandag, gedurende ruim een half jaar. Daarna ben ik gaan schrijven. 

SCHUILEN TUSSEN BAMBOE is mijn eerste boek. Een boek schrijven is een naar binnen gekeerd proces. De ene dag gaat het goed, en de andere dag schrijf je prut. Wanneer ik in de flow kom, schrijf ik vanuit mijn hart, ik verplaats me in de hoofdpersoon en zijn omgeving, ik ruik, voel en proef wat hij ervaart, gedachten beginnen te stromen en dialogen ontstaan als vanzelf. Wanneer ik in de flow ben, vergeet ik spontaan de tijd. Gelukkig heb ik een geduldige, begripvolle echtgenoot, die me thee en koffie brengt, en de lunch, en een glas wijn aan het einde van de dag!

Het spannendste moment kwam, toen het concept manuscript na twee jaar schrijven klaar was. Het moment waarop ik mijn kindje aan proeflezers ging tonen. Wat zouden ze ervan vinden? Zou het goed genoeg zijn? En daarna de volgende stap: hoe breng ik mijn boek naar de rest van de wereld?

Ik ben dankbaar voor alle lieve mensen die mij aangemoedigd en geholpen hebben, en voor het vertrouwen dat mijn uitgever HarperCollins Holland me gegeven heeft.

Over mijn vader

Mijn vader is een bijzonder mens met een bijzonder verhaal, geboren in 1931. SCHUILEN TUSSEN BAMBOE gaat over de eerste dertig jaar van zijn leven, maar het vervolg is zeker zo intrigerend.

Mijn vader is op 23 november 2021 overleden aan de gevolgen van COVID-19. Hij was in zijn 91e levensjaar.

Mijn vader was een aanpakker, hij was ondernemend, zocht de ruimte op, was een non-conformist, en geen grote prater, hoewel daar door de jaren heen  verandering in gekomen is. Hij was een goede vriend en zijn familie was belangrijk voor hem. Op cruciale momenten in mijn leven stond hij naast me, of achter me, en steunde me onvoorwaardelijk, zonder er veel woorden aan vuil te maken, ook wanneer ik fouten begaan had.